Wie ben ik. Zelfbeeld voor jongeren (zelfhulp)

Deze training is geschikt voor je als:

 • Je vragen hebt over wie ben ik
 • Je moeite hebt bij het maken van keuzes
 • Je onzeker bent over jezelf
 • Je wil weten hoe je over jezelf denkt
 • Je graag aan verwachtingen van anderen wil voldoen
 • Je moeite hebt om contacten te maken
 • Je boos of angstig bent

1. Meteen naar deel 1: Wie ik ben
2. Meteen naar deel 2: Jouw gedachten
3. Meteen naar deel 3: Assertiviteit
4. Meteen naar deel 4: Socialisatie
5. Meteen naar deel 5: Seksualiteit

Informatie over de training ‘Wie ben ik’

In de training ‘Wie ik ben’ staat hoe jij doet, hoe jij je voelt en hoe jij denkt, centraal. De opdrachten leiden je naar meer bewustwording over jouw identiteit.

Tijdens bepaalde levensfases gaan we op zoek naar onszelf. Dit is het sterkst tijdens de puberteit en adolescentie: van 12 tot 24 jaar. In deze periode wordt het beeld van jezelf en van je omgeving aan het wankelen gebracht.

Je wilt goed overkomen bij de ander en zal daarom proberen om geen fouten te maken. Hierdoor kunnen we niet altijd ons zelf zijn. Als je jezelf te veel aanpast aan een ander kan dit ervoor zorgen dat je ‘vervreemdt’ van jezelf. Daarom is het belangrijk om te weten wie je bent. Als je weet wie je bent kun je altijd terug naar jouw basis. Deze basis bestaat uit jouw sterke eigenschappen, daar waar jij goed in bent.

Algemene kenmerken van de training

 • Bestaat uit 5 delen
 • Per deel is een korte inleiding en soms theoretische informatie
 • Aan ieder deel zijn één of meerdere opdrachten gekoppeld
 • Er is de mogelijkheid om, via de mail, de opdrachten aan een professional voor te leggen en er een reactie op terug te krijgen
 • Na de 5 delen is er een evaluatieopdracht

Het programma

Deel 1
Het eerste deel zal vooral gaan over wie je bent en hoe je naar jezelf kijkt. Dit doe je door een vragenlijst in te vullen en door naar jezelf te kijken.

Deel 2
In dit deel ga je aan de slag met hoe je omgaat met je gevoelens en hoe deze beïnvloed kunnen worden door jouw gedachten. Voor je de opdrachten kunt maken is er eerst een stuk theorie. Er zijn twee opdrachten aan gekoppeld.

Deel 3
Dit deel gaat over assertiviteit en grenzen. Via de opdracht kom je er achter hoe assertief jij bent. In een stukje theorie staat beschreven wat het verschil is tussen subassertief, assertief en agressief.

Deel 4
In deel vier wordt onderzocht waar je vandaan komt. Wie zijn je ouders en wat vind jij goed aan hen, of wat zou jij juist anders doen? Daarnaast gaan we meer in op vriendschappen en relaties met anderen. Er zijn drie opdrachten die je kunt maken. Opdracht één is het beantwoorden van vragen over je ouders. Opdracht twee is het opschrijven van belangrijke gebeurtenissen. Opdracht drie is het beantwoorden van vragen over vriendschappen.

Deel 5
Dit laatste deel zal gaan over seksualiteit. In de opdracht die hierbij hoort zullen vragen gesteld worden die jouw inzicht vergroten en die laten zien hoe jij over seksualiteit denkt.

Delen

Medewerkers

Wie zijn wij?

“Ieder mens heeft een eigen leerstijl. Daarom kun je op JouwHulpOnline lezen, video kijken en met ons praten via de chat”

Quotes

Waarom moeilijk doen als het ook samen kan

-Loesje