Pesten

Je weet wat pesten is en je hebt hier een mening over. Maar wat als je zelf gepest wordt? Of je kind? Je kunt op verschillende manieren te maken krijgen met pesten. Als slachtoffer of als toeschouwer, als opvoeder of als werknemer. Misschien heb je zelf wel eens iemand gepest? Het kan onschuldig zijn, maar het pestgedrag kan ook heftig en terugkerend zijn. Dan is het meer dan alleen een vervelende opmerking of een beetje plagen.

Ik voel me erg eenzaam en heb het idee dat niemand me begrijpt. Wat moet ik doen?

Je kunt op verschillende manieren gepest worden. Je kunt bijvoorbeeld fysiek gepest worden (in elkaar geslagen of grof aangepakt worden). Daarnaast kun je ook geestelijk gepest worden, met woorden en/of schelden. Vind je het kwetsend wat er tegen je gezegd wordt? Je kunt je er ontzettend rot, eenzaam en onzeker door voelen.

Sinds de komst van internet gaat pesten vaak ook daar door. WhatsApp, sociale media. Door internet stopt het sociale leven niet als je elkaar niet ziet. Ook pesterijen via de e-mail komen vaak voor. Niet alleen bij jongeren, maar ook bij volwassenen gebeurt dit geregeld. Op het werk bijvoorbeeld.

De grens tussen plagen en pesten is vaak niet zo scherp. Wat is het verschil? En wanneer wordt plagen pesten?

We leggen het verschil uit:

pesten-plagen

Eén ding is zeker; pesten heeft een grote impact op iemands leven. Vaak hebben mensen die in hun jeugd gepest zijn er nu nog heel veel last van.

Een school of een werkgever is verplicht om beleid te hebben om pesten te voorkomen. De arbo beschouwt pesten bijvoorbeeld als psychosociale werkbelasting.

De belangrijkste tip die we je kunnen geven: praat er met iemand over! Je bent geen zeur als je het bespreekbaar maakt. Houd een logboekje bij! Vaak vergeet je in de waan van de dag wat er wanneer gebeurt. Dit maakt het makkelijker om je ervaringen te delen. Het kan ook als bewijsmateriaal dienen. Ook voor digitale pesterijen; bewaar de berichten, e-mails en smsjes.

Op de meeste scholen is schoolmaatschappelijk werk aanwezig. Met een schoolmaatschappelijk werker kun je ook over pesten praten. Hij of zij kan met je meezoeken naar oplossingen. Je kunt ook online direct jouw probleem voorleggen.

Delen

Medewerkers

Wie zijn wij?

“JouwHulpOnline is laagdrempelig en eenvoudig te gebruiken”

Quotes

Als er geen reden is om te blijven, is dat een goede reden om te gaan

-Anoniem